Ενημερωτικό Δελτίο - Ιανουάριος 2015

Αγαπητές/οί  Συνάδελφοι, Φίλες και Φίλοι

Στην επικοινωνία μας μαζί σας, πρώτιστα, πιστεύουμε, πρέπει να αναφερθούμε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας, κάνοντας όχι έναν ψυχρό, τυπικό απολογισμό («τόσοι συμμετέχοντες» «τόσες εργασίες» και άλλα συνήθη) αλλά να μεταφέρουμε την ειλικρινή εντύπωσή μας, που όπως εισπράξαμε σε συζητήσεις με πολλές και πολλούς από εσάς, είναι πανομοιότυπη με όσων το παρακολουθήσατε.

Η συμμετοχή ήταν πραγματικά μεγάλη, ειδικά σε μία εποχή που οι σχεδόν άδειες αίθουσες αποτελούν τον κανόνα, αλλά, που και το πιο σημαντικό, εντυπωσιακά ενεργή, με συζητήσεις, διάλογο, ερωτήσεις και άσβεστο ενδιαφέρον στις κατάμεστες αίθουσες, σε διαλέξεις, στρογγύλες τράπεζες, κλινικά φροντιστήρια και παρουσιάσεις εργασιών. Εξ ίσου, αν όχι περισσότερο, εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό για το μέλλον του Ελέγχου Λοιμώξεων στην χώρα μας, ήταν το νεαρό της ηλικίας των γιατρών και των νοσηλευτών/τριών και η ζέση τους. Αυτές οι δύο μέρες μας έδωσαν την ικανοποίηση ότι πραγματικά προσφέραμε σε νέους ανθρώπους και αυτό δικαιώνει κάθε προσπάθεια και κόπο που καταβάλαμε.

Πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, την σπάνια επιστημονική, ψυχική, αλλά και εθνικά υπερήφανη ανάταση όσων παρακολουθήσαμε την Εναρκτήρια Διάλεξη του διακεκριμένου Ελληνα Ακαδημαϊκού κ.Σ.Κριμιζή, του ανθρώπου που έστειλε τον Voyager της  NASA πέρα από τα σύνορα του ηλιακού συστήματος, και το ρίγος που αισθανθήκαμε ακούγοντας ηχογραφημένα ακούσματα από το διάστημα…ήταν μια ανεπανάληπτη για όλες και όλους μας στιγμή.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε και από εδώ τις ευχαριστίες μας σε όλους τους ομιλητές, όσους έστειλαν εργασίες και, κυρίως, όσες και όσους παρακολουθήσατε το Συνέδριο. Ελπίζουμε να είμαστε όλοι καλά και τα επόμενα Συνέδρια, καθώς και η όποια εκπαιδευτική πρωτοβουλία της ΕΕΕΛ, να έχουν την ίδια επιτυχία και απήχηση.

Πρέπει να σημειώσουμε το ανησυχητικό φαινόμενο των κλήσεων σε ανάκριση, αλλά και την παραπομπή ως κατηγορουμένων, συναδέλφων νοσηλευτών και ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, μελών  Επιτροπών Λοιμώξεων των νοσοκομείων τους, για θέματα νοσοκομειακών αποβλήτων και παραβάσεων που κατεγράφησαν στο ΧΥΤΑ τον Δεκέμβριο του 2013.

Σας δηλώνουμε ότι η ΕΕΕΛ θα προβεί σε διαβήματα και παραστάσεις όπου δει και θα συμπαρασταθεί αμέριστα, και με κάθε τρόπο σε συναδέλφους που ορισθέντες «υπεύθυνοι διαχείρισης αποβλήτων» από ασαφείς επιστημονικά αλλά και νομοθετικά κανονισμούς  αποτέλεσαν τα εξιλαστήρια θύματα.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση περί πρόληψης λοιμώξεων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ΦΕΚ τ. Β΄388/18.2.2014)  η ευθύνη της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων δεν συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντα των Νοσηλευτών Επιτήρησης Λοιμώξεων, ενώ αντίθετα έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι υποχρεώσεις τους σχετικά με την επιτήρηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Τέλος, θέλουμε να ευχηθούμε ολόψυχα σε όλους και όλες εσάς, κάθε οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματική επιτυχία, καθώς και υγεία σε σας, τις οικογένειές σας αλλά και σε όλον τον κόσμο για την Νέα Χρονιά που, είθε, να είναι καλύτερη σε όλα και για όλους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούςΆν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις κάντε κλικ εδώ.