Ενημερωτικό δελτίο Σεπτεμβρίου 2014

Αγαπητές/οί  Συνάδελφοι, Φίλες και Φίλοι

Σας καλωσορίζουμε στην νέα όψη της ιστοσελίδας της Εταιρείας www.eeel.gr και ελπίζουμε να έχουμε θετική ανταπόκριση, ανατροφοδότηση, αλλά  και εντυπώσεις ή προτάσεις από εσάς.

Μετά τη δημοσίευση του  ΦΕΚ 388/18.02.2014 που δίνει εξαιρετικές δυνατότητες και ευκαιρίες στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, το Υπουργείο Υγείας και η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα διοργάνωσαν τη  Δευτέρα 21 Ιουλίου, ημερίδα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ως εισηγήτριες, η Πρόεδρος της ΕΕΕΛ κα. Όλγα Δαληγγάρου και η Αντιπρόεδρος κα. Φλώρα Κοντοπίδου εξήγησαν και τόνισαν την αξία των δεικτών που αποτελούν μετρήσιμα εργαλεία αξιολόγησης της διοίκησης, της οργάνωσης και της λειτουργίας ενός νοσοκομείου, αλλά και ενός συστήματος υγείας τόσο με τον εαυτό του όσο και με τα υπόλοιπα. Ακόμη τόνισαν ιδιαίτερα το ρόλο του Νοσηλευτή Έλεγχου Λοιμώξεων στο χώρο του Νοσοκομείου, τα προσόντα, τις δεξιότητες, την πολύτιμη εμπειρία που ήδη υπάρχει (αλλά και που αποκτάται διαρκώς) και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα και ουσιαστικά με την αναβάθμιση του, όταν πληροί τις ισχύουσες προϋποθέσεις, στο βασικό έργο της πρόληψης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από όλες τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Έγινε σαφώς όχι μόνο αποδεκτή αλλά  ενισχύθηκε η θέση μας, από όλους τους συμμετέχοντες καθηγητές και από την Πρόεδρο του τραπεζιού, Υφυπουργό κα Παπακώστα.Επίσης, τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της ίδρυσης Αυτοτελούς Τμήματος Λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία. Η δημιουργία του θα συντελέσει καθοριστικά στην αποτελεσματικής εφαρμογή του νόμου και αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΕΕΛ από ετών.

Ελπίζουμε τα επόμενα βήματα των Επιτροπών να αξιοποιηθούν και να υλοποιηθούν από τους αρμόδιους Διοικητικούς φορείς, τόσο ενδονοσοκομειακά όσο και κεντρικά, όπως είναι άλλωστε το πνεύμα και το γράμμα της Υπουργικής Αποφάσεως.

Καθώς πλησιάζει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας, όπως θα δείτε λεπτομερέστερα και στην ιστοσελίδα, ανυπομονούμε να έχουμε, όπως ακριβώς και στα προηγούμενα,  την ενεργό συμμετοχή σας και όχι την απλή παρακολούθηση. Περιμένουμε, επίσης, και να υποβάλλετε εργασίες σας έως τις 17 Οκτωβρίου, καθώς και την συμμετοχή σας στο δίκτυο της Υγιεινής των Χεριών της ΕΕΕΛ και να συναντηθούμε στις 6 και 7 Νοεμβρίου.

 

 

 

 

Είναι αδύνατο, καθώς συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον για τον έλεγχο των λοιμώξεων στους χώρους υγείας, να μην αναφέρουμε τον συγκλονισμό μας από τις ειδήσεις και εικόνες που έρχονται από χώρες που χτύπησε ο ιός του Έμπολα, και που υπογραμμίζουν τόσο την αξία της εφαρμογής των προφυλάξεων παντού και πάντα-η υγιεινή των χεριών ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει εσαεί-όσο και την επαγγελματική και ανθρώπινη ανταπόκριση των εκεί συναδέλφων μας, καθώς και την αυταπάρνησή τους. Όπως και σε άλλες επιδημίες, όσοι και όσες πολεμάνε τις λοιμώξεις βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούςΆν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις κάντε κλικ εδώ.